Yrittäjät politiikan ytimeen (Yrittävä lakeus 5/2014)Kirjoittaessani tätä pääkirjoitusta Suomen Yrittäjien liittokokoukseen Tampereella on aikaa viisi päivää. Lehden ilmestyessä moni asia voi olla toisin tai sitten ei. Tässä kirjoituksessa kokoan hieman tunnelmiani liittokokouksen alla.

 

Me puheenjohtajaehdokkaat olemme tehneet viimeisen kahden ja puolen kuukauden aikana ennen näkemättömän kierroksen eri puolilla maata. Takana on yli 20 tilaisuutta, noin 15 000 ajokilometriä ja ennen kaikkea suuri määrä antoisia keskusteluja yrittäjien asioista ja järjestön tulevaisuudesta.

Laaja kierros ja lukuisat keskustelut ovat antaneet hyvän kuvan siitä, mitkä asiat ovat yrittäjien mielessä päällimmäisinä. Tämä on entisestään vahvistanut käsitystä, että asiamme ovat oikeita ja tärkeitä. Myös yrittäjien toiveet järjestön toiminnan kehittämisestä ja tulevaisuuden suunnasta ovat kirkastuneet.

 

Vaikka yrittäjien asiat ovat mitä moninaisimpia alasta ja alueesta riippuen, ylivoimaisesti eniten pinnalla ovat olleet yksinyrittäjien asema ja arvostus, suomalaisen työmarkkinarakenteen jäykkyys ja työllistämisen esteet, jatkuvasti lisääntynyt ja jo tukahduttavalla tasolla oleva sääntely ja turha tekeminen sekä ylisuuri ja tehoton julkinen sektorimme, jonka vuoksi veroasteemme on huipussaan. Asiathan ovat meille kaikille tuttuja ja ratkaisummekin ovat valmiina; yrittäjävähennys, alv-huojennusalue, suomalaisen työn arvostaminen, lailla turvattu oikeus yrityskohtaiseen sopimiseen, normien purkaminen, julkisten palvelujen kilpailutus, palvelusetelit, jne.

 

Edellä olevat ovat kaikki asioita, joissa järjestöllämme on jo menossa vaikuttamistyötä. Järjestö toimii siis juuri niin kuin pitääkin: asiat tulevat yrittäjiltä. Ja juuri näihin asioihin myös jatkossa tulee panostaa yhä voimakkaammin. Alkava eduskuntavaalikampanja on se tärkein vaikuttamisen paikka.

 

Toiveet järjestön toiminnan kehittämiseen koskevat suurelta osin keskeisintä vaikuttamisen välinettä; viestintäämme ja näkyvyyttämme. Yrittäjät odottavat järjestöltään sekä enemmän näkyvyyttä että rohkeampia ulostuloja meidän asioissa. Epäkohtia on uskallettava nostaa esiin ja kertoa ne positiiviset ratkaisut, joita meillä yrittäjillä on.

 

Yrittäjäjärjestö on hyvässä tilassa oleva meidän yrittäjien oma väline. Järjestön asema vakavasti otettavana yhteiskunnallisena vaikuttajana on pitkäjänteisen ja osaavan työn tulosta. Nyt meidän on otettava vahvemmin yhteiskunnassa se asema, joka meille yrittäjille kuuluu - politiikan ytimeen.

Minä olen mukana tässä työssä, kävipä Tampereella sitten hyvin tai erittäin hyvin.

 

Hyvää syksyä kaikille,

Jyrki Mäkynen

puheenjohtaja

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät


Takaisin kirjoituksiin