Vuosi jää plussalleAlkaa olla taas aika pistää vuotta pakettiin. Tuntuu, että tänä vuonna tapahtui tavallista enemmän.

 

Paljon on tapahtunut monella rintamalla; omalla yrityksellä laajensimme Keski-Suomeen, perheessä alkoi uusi sukupolvi, yrittäjien asioissa riitti vääntöä olan takaa.

 

Päällimmäisenä mielessä on paini paikallisen sopimisen laajentamisen puolesta. Mehän olemme pitkään ajaneet, hallitusohjelmassakin kirjattua tapaa laajentaa työpaikalla sopimista lakiteitse. Se olisi tasapuolisin ja vaikuttavin tapa auttaa yrittäjiä saamaan firmansa menestymään paremmin ja tarjoamaan enemmän työtä. Tämä ei edennyt keväisessä kiky-väännössä, vaan muut valitsivat jälleen työehtosopimusten tien. Nyt odotellaan tietoa siitä, etenikö paikallinen sopiminen työehtosopimuksissa vai jäikö taas puheiksi. Me emme kuitenkaan luovuta; jatkamme työtä sen puolesta, että yrittäjät ja työntekijät saisivat keskenään sopia, millä ehdoin töitä tehdään.

 

Tuon ison painin varjoon jää monta yrittäjille todella hyvää uudistusta.

 

Verotuksessa hallitus antoi eduskunnalle esitykset erityisesti pienyrittäjiä auttavista maksuperusteisesta arvonlisäverotuksesta ja yrittäjävähennyksestä. Suomen Yrittäjät on ajanut molempia pitkään. Ne saanevat eduskunnan hyväksynnän vielä ennen joulua.

 

Meille yrittäjille erittäin tärkeää hankintalakia uudistetaan. Myös se etenee hyvin. Siihenkin Suomen Yrittäjät vaikutti vahvasti. Lähtökohtana on oltava se, että hankinnat kilpailutetaan ja vielä siten, että pienilläkin yrityksillä on mahdollisuus kilpailutukseen osallistua.

 

Sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistuskin näyttää etenevän myönteisesti. Siinä yrittäjille tärkeintä on valinnanvapaus, josta hallitus on linjannut hyvin. Kannustamme hallitusta pitämään tästäkin linjauksestaan kiinni. Se turvaisi pienten sote-yrittäjien mahdollisuudet tarjota palveluita ja meidän kaikkien mahdollisuudet saada laadukkaita palveluita läheltä kotia.

 

Ensi kevään kuntavaalit ovat yrittäjille ja yrittäjäjärjestölle poikkeuksellisen kiinnostavat. Uudessa kunnassa elinkeinopolitiikan ja paikallisten yritysten rooli korostuu entistäänkin. Viime kuntavaaleissa joka viides valtuustoihin valittu oli yrittäjä. Loistava vaalitulos! Vähintään samaan pyritään taas. Kannustan kaikkia vaikuttamisesta kiinnostuneita yrittäjiä pyrkimään eri puolueiden ehdokaslistoille, jotta äänestäjillä on yrittäjiä mistä valita. Yrittäjävaltuutettu tietää parhaiten, minkälaiset päätökset auttavat yritystä toimimaan kunnassa mahdollisimman hyvin.

 

Tämä vuosi oli myös juhlaa: nykymuotoinen Suomen Yrittäjät täytti 20 vuotta. Eteläpohjalaisilla oli järjestön perustamisessa ratkaiseva rooli, kiitos Eino Rajamäen ja Heikki Rinta-Rahkon.

 

Myös ensi vuonna on suuri syy juhlaan, kun itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Me yrittäjät olemme olleet vahvasti mukana rakentamassa maatamme tällaiseksi, hienoksi maaksi olla, elää ja yrittää! Ja siinä työssä olemme myös jatkossa mukana!

 

Jyrki Mäkynen

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja

Yrittäjyys kantaa Suomea!


Takaisin kirjoituksiin