VaikuttamistaVapaassa maassa on jokaisella oikeus mielipiteensä ilmaisuun. Olet sitten valtaapitävien kanssa samaa tai eri mieltä, olet sen oikeutettu sanomaan.

 

Pelkkä mielipiteen ilmaisu muuttaa harvoin heti mitään. Joskus voi jopa käydä niin, että huonosti valittu tapa mielipiteensä esittämiseen, kääntyy esittäjäänsä vastaan. Itsenäisyyspäivänä Tampereelle mielipiteen ilmaisun nimissä epämääräinen joukko halusi häiriköidä presidentin järjestämää Itsenäisyyspäivän juhlaa. Siinä riehuttaessa häpäistiin Suomen lippukin. Selitykset ja syyt tapahtumalle ontuvat pahemman kerran.
Kiakkovieraiden ’mielipiteenilmaisu’ sai kyllä julkisuutta, mutta tuliko tällä edistettyä haluttua asiaa  -  jos tässä nyt sellaista sitten olikaan. Taisi kääntyä yleinen mielipide häirikköjä vastaan. Huutajille ja toisia vastaan hyökkääjille näin yleensä käykin.

 

Asiaperusteella

 

Yrittäjäjärjestö on valinnut toisenlaisen tavan vaikuttaa yhteiskuntaan. Meidän vaikuttaminen perustuu yrittäjien asiaperusteiseen tarpeellisuuteen. Järjestön vaatimukset ja ehdotukset yrittäjyyden olosuhteiden ja kannusteiden kehittämiseksi sekä esteiden poistamiseksi perustuu yrittäjien kautta saatavasta hyödystä koko yhteiskunnalle. Hyöty konkretisoituu suomalaisina työpaikkoina ja investointeina, joista osa päätyy aina viime kädessä verotuloiksi hyvinvointia rahoittamaan.

 

Asiaperusteinen vaikuttaminen ei aina ole kovin näyttävää. Se ei aina myöskään tuota suuria voittoja käden käänteessä. Vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä, jossa välillä joutuu tyytymään pieniinkin edistymisiin, jopa torjumaan taantumista.

 

Yrittäjäjärjestön pitkäaikainen vaikuttamistyö sai keväällä arvostusta, kun Helsingin Sanomat selvitti eri etujärjestöjen vaikuttamistyötä poliittiseen järjestelmään. Selvityksessä Suomen Yrittäjät arvioitiin maan toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi järjestöksi.  Ainoaksi muutokseksi yhteiskuntavaikuttamisessa viime vuosien aikana todettiin yrittäjäjärjestön nousu vaikuttajien ytimeen.

 

Vakavasti otettavan vaikuttajan täytyy olla johdonmukainen ja vakuuttava. Meidän asiat perustuvat aina parhaaseen tietoon siitä, mitä yrittäjät asioista ajattelevat, ja se tieto tulee suoraan yrittäjiltä. Palaute  -  niin hyvä kuin kriittinenkin  -  on siten ensiarvoisen tärkeää.

 

Talouden isoissa haasteissa tarvitaan uusia ja vaikuttavampia keinoja. Vahvan aseman vakiinnuttaminen antaa järjestöllemme tilaa vaikuttamisen tavoitteiden ja uusien avausten tason nostamiseen.

 

Kiitos kuluneesta, kohti uutta

 

Kulunut vuosi on taas ollut työn täyteinen. Paljon on tehty, mutta paljon jäi vielä tulevallekin. Haluan kiittää omasta puolestani hyvästä yhteistyöstä yhteisten asioiden edistämisessä, toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa ja tuloksellista uutta vuotta 2014.


Takaisin kirjoituksiin