Talous on itsenäisyyttäYhdentyneessä maailmassa hyvin hoidettu talous ja muiden luottamus kykyyn hoitaa omat asiat ovat merkittävä osa riippumattomuutta. Riippumattomuus on itsenäisyyden perusta ja itsenäisyys on vapautta tehdä omia päätöksiä.

 

EU-komission varoitus Suomen julkisen talouden alijäämän ja velkaantumisen tasosta ei pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä. Vakaus ja kasvusopimuksen rajat ovat myös meitä suomalaisia koskevia. Kun EU:n mallioppilaana säntillisesti niitä olemme muiltakin unionin mailta vaatineet, nyt on meidän otettava vastaan metsän huudot.

 

Tiedetystä suunnasta huolimatta taloutemme kehityksen kääntävien riittävien toimenpiteiden toteuttaminen on ollut ylivoimaista. Vielä huhtikuun vaalien alla jotkut vakavissaan tarjosivat velalla elvyttämistä ratkaisuna talouden ongelmiin. Eivät vakuuttaneet äänestäjiä, suomalaisia. Ei yllättänyt. Hyvä niin.

 

Tulevan hallituksen pääministeri Juha Sipilälle ulkopuolelta tuleva paine ei liene huono asia. Vaikka yhteinen tilannenäkemys hallitusta kokoavien puolueiden kesken näyttää olevan, sitä viime vuosina kovasti kateissa ollutta osapuolia tiivistävää liimaa tämä ulkopuolinen paine vain vahvistaa.

 

Vakuuttavan päättäväisesti on Sipilä vaaleissa saamansa tuen jälkeen liikkeelle lähtenyt. Luottamusta korostaen, vaikeat asiat reilusti pöydälle, pois päiväjärjestyksestä ja eteenpäin. Hallitusneuvotteluista kantautuu positiivinen tekemisen meininki. Kuulostaa hyvältä. Vahvistaa luottamusta ulkopuolellakin, vaikka varsinaisista asiasisällöistä vain vähän tiedetäänkään ja kovat talouden kysymykset ovat vielä käsittelemättä.

 

Rohkeata tekemisen meininkiä hallitukselta odotetaankin. Yhteiskuntasopimusneuvotteluilla haettu vetoapu työmarkkinaosapuolilta ja yrittäjiltä jäi saamatta. Kuuluisa konsensus on osoittanut toimimattomuutensa näissä olosuhteissa jo jonkin aikaa. Ei vain synny riittävän vaikuttavia päätöksiä, jotka kaikki olisivat valmiita hyväksymään. Tämä tuskin yllätti ketään. Tästä huolimatta kannatti yrittää. Jos ei muuta, niin keinovalikoimaa hallituksen pöydälle ainakin tuli.

 

Sopeutuspäätökset on nyt vain tehtävä ja ripeästi. Tilanne ei korjaannu riittävän nopeasti kasvun kautta. Sopeutusten tarve on jo uuden kasvunkin kannalta välttämätön. Liian raskas julkisten menojen kuorma rasittaa liikaa kilpailukykyämme. Nousupaineet koroissa lisää tuskaa.

 

Tästähän se päättämisen vaikeus tuleekin; välttämättömät leikkaukset on tehtävä, mutta samalla pitää pystyä rakentamaan uutta kasvua kiihdyttävää pohjaa. Ei helppoa, mutta ei mahdotontakaan.

Oikeudenmukaiset leikkaukset suomalaiset hyväksyvät. Vyön kiristys koskee kaikkia. Poliittisten päättäjien tehtävänä on huolehtia, että kaikki pysyvät mukana.

 

Vastuunkanto lisää luottamusta. Luottamus luo tilaa vapaudelle ja sitä vapauden tuomaa luovuutta ja innostumista on nyt ruokittava. Kyse on poliittisista valinnoista, joiden euromääräinen hintalappu on nolla.

Hiekka tiimalasissa valuu edelleen, mutta vieläkin päätökset ovat omissa käsissämme. Minä luotan edelleen politiikkaan. Nyt on näytettävä, että se ei ole turhaa. Itsenäisiä päätöksiä hallitus, kiitos.

 

Jyrki Mäkynen


Takaisin kirjoituksiin