Mihin tarvitaan yrittäjiä? (Mediplanet pääkirjoitus 30.8.2016)Alkuun pieni ajatusleikki: Sulje silmäsi ja kuvittele itsesi kotipaikkakuntasi keskustaan. Mieti, miltä se näyttäisi ilman yrityksiä. Ei kirjakauppaa, ei kukkakauppaa, ei ruokakauppaa, ei parturikampaajaa, ei suutaria, ei vaatekauppaa, ei huonekaluliikettä, ei kiinteistövälittäjän toimistoa, ei kioskia, ei vakuutusyhtiön toimistoa.

 

Mihin menisit töihin? Jos kunnan tai valtion tarjoamaan työpaikkaan, mistä palkkarahasi tulisivat?

 

Elämä ei pyöri ilman yrityksiä. Suomessa on yli 280 000 yritystä. Niistä 98,9 prosenttia on pieniä, alle 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Ylivoimaisesti eniten – 177 000 – on yksinyrittäjiä. Yritykset tuottavat palvelut ja luovat työn sekä verotulot, joilla hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan.

 

Yrityksiä ei ole ilman yrittäjiä. Yrittäjä on yksilö, johon liitetään monia määreitä; rohkeus, tahto, luovuus, riskinottokyky, epävarmuuden sieto. Kaikki monelle yrittäjälle tunnusomaisia. Tärkeintä lienee kuitenkin kyky saada asiat tapahtumaan, toteuttaa ideansa.

 

Näitä ideansa toteuttajaksi aikovia meidän nuorison keskuudessa on onneksi enemmän kuin koskaan. Siinä on tulevaisuuden uskon hyvä pohja.

 

Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät lähes kaksi kolmasosaa Suomen yksityisen sektorin työvoimasta. Suhde vain kasvaa, sillä 2000-luvulla lähes kaikki yksityisen sektorin uudet työpaikat ovat syntyneet niihin, painottuen vielä nimenomaan pieniin yrityksiin. Tämä kehitys näyttää jatkuvan.

 

Työpaikkoina pienet yritykset ovat tutkitusti hyviä. Vuodesta toiseen Työolobarometrista käy ilmi, että pienissä yrityksissä työnantajan ja työntekijän välit ovat hyvät ja tieto kulkee parhaiten. Niissä myös työntekijät pystyvät parhaiten vaikuttamaan työnsä sisältöön. Kaikki asioita, jotka korostuvat yhä enemmän huomisen ja ylihuomisen työelämässä. Tämä on myös arkijärjellä ajatellen itsestään selvää: kun työnantaja ja työntekijä ovat saman työn ääressä, siinä yleensä tullaan juttuun ja tiedetään myös firman asiat.

 

Tällainen ilmapiiri on luottamuksen ja onnistumisen perusta. Kun tiedetään, niin ymmärretään ja kyetään sopimaan joustavasti tilanteen mukaan kaikkien kannalta järkevimmistä ratkaisuista. Tässä piilee monikertaisesti kiky-sopimusten ja työllisyyspakettien potentiaali suomalaisten kilpailukyvyn parantamiseen.

 

Talouden ja työmarkkinoiden murroksessa suuryrityksistä on siirtynyt työpaikkoja ulkomaille. Samaan aikaan Suomessa yhä useampi työllistää ensin itsensä ja myöhemmin mahdollisesti myös muita. Muutos on osin pysyvää, ja siihen pitää sopeutua. Valitettavasti työmarkkinarakenteemme ovat edelleen Kekkosen ajan kuosissa. Jos haluamme, että suomalaisyritykset pärjäävät ja tarjoavat työtä Suomessa, rakenteita on pakko notkistaa nykyaikaisemmiksi.

 

Tänään juhlitaan Suomen Yrittäjien 20-vuotista työtä yrittäjien ja yrittäjyyden puolesta. Suomen Yrittäjät perustettiin, jotta yrittäjien viesti menisi paremmin perille päättäjille. Järjestöä tarvitaan myös jäsenyritystensä verkostona ja neuvonantajana. Meitä jäsenyrittäjiä on jo 115 000, eli moni kokee tarvitsevansa edunvalvontaa, tukea ja verkostoja.

 

Paras tapa juhlistaa yrittäjän päivää on käydä yrittäjän asiakkaana: leikkauttaa hiukset, tilata sälekaihtimet tai käydä hierojalla. Eikä pelkästään yrittäjän päivänä 5.9. vaan ympäri vuoden. Siitä hyötyvät kaikki.

 

 

Jyrki Mäkynen

puheenjohtaja

Suomen Yrittäjät


Takaisin kirjoituksiin