Meitä tarvitaan (Y-Sanomat)Tämä kirjoituksen aihe nousi erittäin kirkkaasti mieleeni Kuntamarkkinoilla kuulemieni alustusten ja käymieni keskustelujen jälkeen.

 

Kuntavaalit ovat huhtikuussa. Kaukana tulevaisuudessa, ajattelee moni. Miksi sen pitäisi kiinnostaa, ainakaan nyt?

 

Siksi, että kuntavaalit ovat yrittäjän arkea ajatellen ehkä ne kaikkein tärkeimmät vaalit. Kunnan päätökset vaikuttavat suoraan siihen, miten yritys voi toimia kunnassa. Salliiko kaava varastoni laajennuksen, saanko rakennusluvan uudelle toimipisteelleni ja pääseekö työntekijäni lapsi päivähoitoon? Näistä asioista päätetään kunnassa. Menestyäkseen yritys tarvitsee järkevän, hyvin toimivan ympäristön.

 

Kunta on merkittävällä tavalla vaikuttamassa tämän ympäristön toimivuuteen. Siksi sillä on väliä, ketä kuntien luottamuselimissä tekee päätöksiä. 

 

Meillä yrittäjillä on kevään vaaleissa paljon puolustettavaa: peräti viidennes Suomen kuntien ja kaupunkien valtuutetuista on yrittäjiä.

 

Puolueet hankkivat parhaillaan kiivaasti ehdokkaita kuntavaalilistoilleen. Jos vaikuttaminen tuntuu vähänkin omalta jutulta ja oman yrityksen ja muun elämän tilanne suinkin sen sallii, kannustan lähtemään ehdokkaaksi! Jotta yrittäjiä saadaan valtuustoihin, heitä pitää olla ehdokkaina laajasti kaikkien puolueiden ehdokaslistoilla.

 

Olen ollut kolme kautta Seinäjoen kaupunginvaltuuston jäsen ja sitä kautta monessa muussakin kunnallisessa päätöksenteossa mukana. Valtuutettuna pystyy suoraan vaikuttamaan siihen, millaisia päätöksiä kaupungissa tehdään. Yrittäjänä tunnen hyvin kaupungin yrittäjät, eli pystyn välittämään ison yrittäjäjoukon toiveet päätöksentekoon. Toisaalta myös tiedän, mitä päätöksiä on tulossa, ja tiedän ja osaan kertoa muillekin, mihin pitää varautua.

 

Jos kuntavaalien asiat tuntuvat vielä vaikeilta, apua saa Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelmasta. Moni aluejärjestö tekee siitä omia alueellisia versioita. Julkistamme ohjelman hyvissä ajoin ennen vaaleja.

 

Ja mikä on paras vastaus kysymykseen, miksi kannattaisi äänestää yrittäjää? Kannattaa kehottaa kysyjää miettimään, minkälainen oma kunta olisi, jos siellä ei olisi yhtään yritystä.

 

Jyrki Mäkynen

puheenjohtaja

Suomen Yrittäjät

 


Takaisin kirjoituksiin