Kuntavaalit (Yrittävävä Lakeus 7/2012)Vuosi on taas päättymässä. Useilla meistä edessä enää pitkät joulunpyhät ennen vuoden vaihtumista , toisilla vielä yksi vuoden kiireisimmistä sesongeista. Niin tai näin, vähiin käy, ennen kuin loppuu.

 

Kuntavaalit

 

Palaan vielä lyhyesti syksyn kuntavaaleihin.
Yrittäjien osalta vaalitulos niin alueellamme kuin valtakunnallisestikin oli erinomainen. Puolueiden asettamien yrittäjäehdokkaiden ja valtuutetuiksi valittujen yrittäjien määrä kasvoi viime vaaleista. Yrittäjien suhteellinen osuus työnsä lopettaviin valtuustoihin nähden kasvoi vieläkin enemmän; joka neljäs valtuutettu on tulevissa valtuustoissa yrittäjä.

 

Yrittäjävaltuutettujen ja muihin kuntien luottamustehtäviin valittavien yrittäjien muodostama verkosto antaa erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa yrittämisen olosuhteisiin kunnissa. Yrittäjäjärjestö tulee huolehtimaan aktiivisesta yhteydenpidosta tiedottamisen, luottamustehtävissä tarvittavien työkalujen kehittämisen ja ajankohtaisten yrittäjyyteen liittyvien asioiden osalta.

 

Mihin kääntyy taloustilanne?

 

Kulunee syksyn aikana on haettu talouden kehityksen suuntaa.  Eurooppa matelee taantumassa, Suomi tasapainoilee rajamailla. Yritysten odotukset kysynnän kasvulle ja kannattavuuden kehitykselle ovat vaatimattomia, yksityiset investoinnit ovat odotuksessa ja julkisen sektorin talousongelmat eivät ainakaan helpota kipeästi kaivattavia julkisia investointipäätöksiä.

 

Tämän vuoden osalta lista yritysten kustannusrasitetta lisäävistä ja kotimaista kysyntää leikkaavista verojenkorotuksista on tylyä luettavaa. Tätä linjaa ei voida jatkaa.

 

Maan hallituksen itselleen asettamat rajat uhkaavat laukaista lisäsopeutuksen hallituksen puolivälitarkastelussa. Jos lisäsopeutuksia tarvitaan, on niiden osoitteena oltava julkisen sektorin menot. Nämä vääjäämättä osuvat merkittävästi kuntasektoriin. Uudet päättäjät ovat heti ensi vuonna todellisten päätösten edessä. Nyt niitä vaalien alla luvattuja rohkeita päätöksiä odotetaan.

 

Muistutukseksi jäsenyrittäjiltä kysytty mielipide julkisen talouden hoidosta: talous on saatava tasapainoon, jatkuva velkaantuminen on katkaistava, uuteen kasvuun ja tulojen kasvattamiseen on satsattava ja jos tulot eivät riitä, menoja on leikattava. Tässä päättäjille yrittäjien valinnat.

 

Joulun rauhaa

 

Näin vuoden loppuessa haluan kiittää kuluneesta vuodesta laajaa luottamushenkilöjoukkoamme, erinomaisia yhteistyökumppaneitamme ja hienoa työtä meidän kaikkien yrittäjien eteen tekevää henkilökuntaamme. Toivon kaikille rauhallista joulun aikaa ja menestystä tulevalle vuodelle 2013.
Jyrki Mäkynen
puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
jyrki.makynen@martela.fi


Takaisin kirjoituksiin