Konsensuspolitiikka tiensä päässä!Evan tuoreessa raportissa toimitusjohtaja Vesa Vihriälä toteaa karun totuuden: Suomen konsensuspolitiikka ei enää toimi. Sanoisinpa, että vihdoinkin!
Miten tämän kaiken autuaaksi tekevän kolmikannan  -  ay-liikkeen, työnantajakeskusjärjestön ja hallituksen  -  nyt näin on käynyt? Suomessahan on ollut vuosikymmenien sopimisen kulttuuri, jonka avulla hyvinvointiyhteiskuntamme on rakennettu.

 

Valitettavasti on tainnut päästä käymään niin, että valta on tehnyt sokeaksi ja saavuttujen etujen puolustamisessa on jäänyt huomioimatta ympärillä olevan maailman muutos.
Harmillisesti poliittinen johtommekaan ei ole ollut ajan tasalla muuttuvassa tilanteessa. Työmarkkinajärjestöjen päättämättömyys ei ole johtanut tarpeelliseen reagointiin maan hallituksissa. Eikä kysymys ole vain tästä hallituksesta. Kehitys on jatkunut jo pitkään.

 

Valta, jonka poliittinen järjestelmä on luovuttanut työmarkkinakorporaatioille, ei poista hallituksen perimmäistä vastuuta tarpeellisten päätösten tekemisestä. Suomen Yrittäjien painopisteissä meneillään olevalle eduskuntakaudelle korostetaan maan hallituksen päätösvaltaa kolmikannan uudistamisessa. Kun perinteisen kolmikantasopimisen kautta ei synny vaadittavia ratkaisuja, on hallituksen ja eduskunnan vastuulla vaikuttaa lainsäädännöllä.

 

Vaikka Suomen talouden tilanne onkin surkeisiin eurooppalaisiin verrokkeihin nähden kohtuullinen, uhkanamme on hidas kriisiytyminen, ellei kurssia käännetä. Elvytysten perään huutaminen tässä talouden tilanteessa ilman, että tehdään niitä paljon puhuttuja rakenteellisia ratkaisuja, on olemassa olevan, toimimattoman järjestelmän tekohengitystä.

 

Vaikuttavimmat rakenteelliset ratkaisut ovat työmarkkinoiden toimivuuteen liittyviä. Tarjolla olevaa työvoimaa on saatava lisää muuttamalla niin eläkeikää kuin työttömyys- ja sosiaaliturvaa. Työikäisistä aktiiviseksi työvoimaksi on saatava reilusti enemmän nykyisen noin 68 % sijaan; tavoite tulee olla ainakin 75 %. Ja se keskeisin keino työn tarjonnan turvaamiseksi on työehdoista sopimisen mahdollistaminen siellä, missä sitä työtä tehdään eli yrityksissä. Lainsäädännöllä on luotava mahdollisuus tehdä järkeviä sopimuksia ohi jäykkien ja tuhoavien työehtosopimusten.

 

Yritystemme kilpailukyvyn palautuminen on nopeasti mahdollistettava. Vientimarkkinoiden elpymisen merkit jäävät meiltä hyödyntämättä, ellemme kykene omin toimin huolehtimaan kilpailukyvystämme. Päättäjien on aika ottaa siis valtansa käyttöön ja tehdä päätökset, yritykset hoitavat sitten osansa.

 

Jyrki Mäkynen
puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
varapuheenjohtaja, Suomen Yrittäjät


Takaisin kirjoituksiin