Kesästä syksyyn (Ilkka 10.8.2015)Eletään taitekohtaa kesän ja syksyn välissä. Haikua kesään on vielä, etenkin kun sää näyttäisivät olevan vihdoin sitä odotetun lämmintä. Koulujen alkaminen ja lomien loppuminen palauttaa vääjäämättä arkeen. On oiva hetki analyysille menneestä kesästä.

 

Kesäsää

Takuuvarma kesän puheen- ja iltapäivälehtien uutisaihe on ollut kesäsää. Muutamien helteisten kesien jälkeen odotukset olivat korkealla; pitkä kuuma kesä! No, sitä odottamaan ryhtyessä, saikin sitten vain odottaa. Heinäkuun lopussa lakeuksilla oli takana yksi hellepäivä, kun vastaavia viime vuonna oli ollut 29.

Monen yrittäjänkin toimintaa säällä on iso vaikutus. Me kuluttajina nyt vain olemme sellaisia, että säätilan vaikutus näkyy käyttäytymisessämme ja kuluttamisessamme. Sää on olosuhde, johon ei voi vaikuttaa, joten se on vain hyväksyttävä. Liiketoiminnassa mukautuminen ei aina ole mahdollista, mutta yksilöinä kyse ennen kaikkea asenteesta.

 

Lomaa ja tapahtumia

Suomi on kesätapahtumien paratiisi. Ei niemeä, notkoa tai saarelmaa, missä ei jotain kesäistä tapahtumaa; kulttuuria, markkinoita, ihan mitä vaan. Monissa ehdin vierailla, vielä useammissa olisin halunnut. Kotikaupungin hyvin menneet kesätapahtumat jäivät omalta osalta tänä vuonna hyvin ohuiksi.

Vaikka vierailuihin liittyy usein velvollisuuksiakin, ovat ne kuitenkin enemmän lomailua. Ihmiset ovat leppoisalla mielellä ja tunnelma imaisee helposti mukaansa. Näissä tapahtumissa oppii paljon lisää upeasta isänmaastamme, sen moninaisuudesta ja eri paikkakuntien identiteetistä. Suomi ei todellakaan näytä monokulttuuriselta!

 

Politiikkaa ja taloutta

Kreikka, monikulttuurisuus, yhteiskuntasopimus ja vaisut odotukset. Nämähän ne kesän politiikkaan ja talouteen liittyvät otsikot olivat.

 

Kreikka ei yllättynyt - taaskaan. Ahdinko syvenee, eikä ollut populismissakaan pelastusta. Rahaa ei ulkopuolelta tule loputtomiin. Rakenteet on muutettava. Seuraavaa kriisiä odotellessa.

 

Monikulttuurisuuskeskusteluun ei kannata lusikkaansa seata. Toteanpa vain, että Suomi on aina ollut monien kulttuurien maa. Keskustelun taso vain ei kiitosta ansaitse.

 

Hallituksen yhteiskuntasopimusprosessi sai heinäkuun hiljaiselon jälkeen startin uudessa kuosissa. Eri osapuolten hyvinkin erilaisten vaatimusten ja odotusten jälkeen näyttäisi käteen jäävä perinteinen tupo. Ei haluttukaan laajasti suomalaisen työelämän rakenteita ja suomalaisen työn kilpailukykyä koskettavaa prosessia, koska viime vuosina työllistämisestä vastannut yrittäjäkenttä jätettiin pöydästä pois. Tai sitten lupauksista huolimatta vanha korporaatiokulttuuri jatkuu. Tuloksiin uskoo, ken uskoo.

 

Tuoreet barometrit kertovat valitettavasti, että syksyä aloitellaan jopa kevättä vaisummissa odotuksissa. Odottamalla asiat eivät muutu. Tarvitaan päätöksiä ja tekoja selittelyjen sijaan. Paljon positiivistakin tapahtuu koko ajan, nostetaan niitä esimerkeiksi ja tavoitteiksi meille kaikille.

 

Omaksi ohjeekseni syksyyn otan kesäni kohokohdassa, toissapäiväisessä poikana valatilaisuudessa, kuulemani sanat: yrittäminen ja sisu eivät ole koskaan turhuutta.

 

Jyrki Mäkynen


Takaisin kirjoituksiin