Hiihdelläänkö vaan?Hiihdon mm-kisoissa Lahdessa 1978 miesten 15 km voitettiin ajalla 49.09,37 . Toissa vuonna Falunissa sama matka voitettiin ajalla 35.01,6.

 

Aikoja ei voi suoraan vertailla. Siitä huolimatta kehitys on ollut kiistatonta. Nykyhiihtäjät tempaisevat 15 km siinä, missä Juha Mieto aikanaan kympin.

 

Olisikohan kehitys ollut tällainen, jos miehet olisivat hiihdelleet ilman menestykseen liittyvää taloudellista kannustetta tai jonkun jossain päättämillä rajoitteilla, miten kukin yksilö voi harjoitella sääntöjen puitteissa? Epäilen.

 

Mikä sitten saa ihmisen tavoittelemaan yhä parempia tuloksia? Motivoivia asioita on monia, mutta mahdollisuudet ja kannusteet taitavat olla yli muiden.

 

Hiihdossa kilpailemiseen ja kehittymiseen pätee sama logiikka kuin yrittämiseen; mahdollisuudet ja kannusteet ratkaisevat.

 

Näitä pohdin viime aikojen keskusteluja seuratessa; niin työmarkkinajärjestöjen sanailua kuin veroasiantuntijaryhmän raporttiakin.

 

Työmarkkinakorporaatiot tuskailevat katoavaa rooliaan työmarkkinoiden vääjäämätöntä kehitystä vastustaessaan. Kliseitä sopimusyhteiskunnan ja luottamuksen tuhoamisesta toistellaan kabineteissa, joista sopiminen siirtyy sinne minne luottamus on jo siirtynyt - työpaikoille.

 

Jotkut eivät usko, että tervalla ja lylyillä ei nanoteknologiaa vastaan pärjätä. Mahdollisuuksien rajaaminen rajaa myös kehityksen ja menestymisen.

 

Veroasiantuntijoiden ehdotukset verojärjestelmän kehittämisestä sivuuttavat täysin yrittäjyyden kannusteet. Huojennetun osingon tuottoprosentin puolittaminen ja veronalaisen osingon osuuden korottaminen 60 prosentilla on täystyrmäys pk-yrittäjille. Juuri meille, joilta odotetaan lisää riskinottoa uuden työn syntymiseksi.

 

Ilman kannusteita ei ole riskinkantajia. Ilman riskinkantajia työllisyysastetavoitteet ja hyvinvointiyhteiskunta ovat vain asiantuntijoiden teoriaa. Siksi yrittäjien kannustaminen verotuksenkin keinoin on tärkeää.

Sillä, miten suhtaudutaan mahdollisuuksiin ja kannusteisiin, päätetään pitkälle se kilpaillaanko maailmanmestaruuksista vaiko hiihdellään vain. Suomalaiset tykkään edelleen mitaleista.

 

Jyrki Mäkynen

puheenjohtaja


Takaisin kirjoituksiin