Aurinkoisia ajatuksia! (Yrittävä Lakeus 2/2013)Kirkas auringonpaiste keväthangille kertoo talven taittumisesta. Mennään taas kohti valoisimpia aikoja  -  toivottavasti monessa mielessä.

 

Vuoden ensimmäinen pk-barometri antaa viitteitä suhdanteen kääntymisestä. Vaikka saldoluvut olivatkin lievästi miinuksella, näyttäisi vahvistuva tulevaisuuden usko taas valtaavan alaa.
Huolestuttavin piirre alueemme yrittäjien näkymissä oli investointisuunnitelmien niukkuus. Vaikka investointeja suunnitteleviakin on, keskittyvät ne valtaosin korvausinvestointeihin. Uudet, laajentumista ja kasvua tukevat investoinnit ovat edelleen odotuksessa.
Näissä olosuhteissa positiivisten ja tulevaisuuden uskoa vahvistavien asioiden esillä pitäminen on tärkeää. Pessimismiä liikkuu riittämiin. Vahva tahto ja positiivinen tulevaisuuden usko ovat itseään toteuttavia. Käytetään tämä voimavara hyväksemme, niin kohta se näkyy myös käytännön tekoina taloudessa.

 

Matalapalkkatyötäkin tarvitaan

 

Otsikko on Osmo Soininvaaran ja Juhana Vartiaisen kirjoittamassa valtionneuvoston kanslian ”Matalapalkkatyö Suomessa” – raportissa. Soininvaara ja Vartiainen osallistuvat raportillaan erittäin ajankohtaiseen keskusteluun hyvinvointivaltion ylläpitämisestä ja hallituksen loppukaudelta odotettaviin toimenpiteisiin. Raportissa esitetään 23 toimenpidesuositusta, joilla parannettaisiin työmarkkinoiden toimivuutta etenkin matalan osaamisen ja tuottavuuden osalta.

 

Suositukset ovat tuttuja myös Suomen Yrittäjien esillä pitämistä esityksistä. Kyse on tiivistettynä matalan tuottavuuden työn teettämisen kannattavuuden lisäämisestä sekä työnantajalle että työntekijälle; ensimmäiselle joustavuutta työn hinnoitteluun ja työsuhteen päättämiseen, jälkimmäiselle tulonsiirtojen ja palkan kannustavampi yhteensovittaminen.
Perusajatuksena siis: kaikki työ on arvokkaampaa kuin tuen varassa eläminen.

 

Nuorille kesätöitä

 

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät heittää koko alueellemme positiivisen haasteen! Haasteellisista ajoista huolimatta tulevaisuuden tekijöistä käydään jo nyt kilpailua. Paras tapa tehdä omaa yritystään, alaansa ja paikkakuntaa myönteisessä mielessä tutuksi tulevaisuuden tekijöille, on tarjota nuorille kesätyöpaikkoja. Etsitään joukolla kaikki mahdollisuudet tarjota nuorille töitä ensi kesänä.

 

Normaalien kesätöiden lisäksi erityishaasteemme koskee peruskoulun päättävää ikäluokkaa, joka on alueellamme 2565 nuorta. Tavoittelemme koko tälle ikäluokalle mahdollisuutta vähintään kahden viikon työjaksoon ensi kesänä. Haasteemme ydin: alueellamme ei ole ainuttakaan tämän ikäluokan nuorta, joka ei ole saanut mahdollisuutta kokeilla työntekoa.

 

Tämäkin haaste onnistuu, jos on tahtoa. Onko meillä siis riittävästi tahtoa? Minä vastaan puolestamme: on!
Tahtoterveisin
Jyrki Mäkynen
puheenjohtaja
jyrki.makynen@martela.fi


Takaisin kirjoituksiin